luni, 6 aprilie 2009

Miercuri 22.Apr.09 ora 20:00 Art Jazz Club - Ten Years After

ArtJazz Club, fara indoiala cel mai important spatiu cultural-artistic din Bucuresti pentru iubitorii jazzului, aniverseaza zece ani de existenta. Clubul a gazduit de-a lungul vremii concertele celor mai valorosi artisti romani ai genului, dar si pe cele ale unor vedete internationale care au vizitat capitala.

Pe parcursul intregului deceniu s-au imbinat concerte de jazz cu manifestari din domeniul artelor vizuale. De aceea am ales sa incepem seria evenimentelor dedicate aniversarii cu vernisajul expozitiei "Art Jazz Club - Ten Years after" - o suita de postere imaginare realizate de artista Ioana Ionescu-Cildus. Veti avea ocazia sa vedeti un ArtJazz mai viu si mai plin de culoare ca niciodata, unde va veti intalni cu legende ale jazzului precum Miles Davis, John Coltrane, Billie Holiday, dar si cu Benny Golson, Ravi Coltrane, Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Lucian Ban, Maria Raducanu si alti muzicieni care au performat pe scena clubului.

Venisajul expozitiei va avea loc miercuri, 22 aprilie, la ora 20.00.
Cei prezenti la aniversarea ArtJazz Club, vor avea parte de un concert cu siguranta exceptional, oferit de trei personaje complexe ale jazzului mondial: percutionistul John Betsch, bassistul Lisle Ellis si pianistul Mircea Tiberian.

Muzica lor va imbina prospetimea improvizatiei libere si complexitatea muzicii europene cu forta traditiei jazz-ului afro-american. Concertul va incepe la ora 21.00. Cei trei, intruniti sub numele de Global Trio, vor mai concerta pe aceeasi scena si sambata, 25 aprilie, la ora 22.00.

Asteptam toti iubitorii artei si ai jazzului in special, intre 22 si 29 aprilie, la manifestarile “ArtJazz Club - Ten Years After”.

duminică, 5 aprilie 2009

NewJazz Festival, editia 2, Iasi, 22-24 mai 2009



Inaugurat in 2008 in cadrul Anului aniversar “Iasi 600“, fiind singurul festival din Romania care promoveaza preponderent curentul de avangarda denumit “Nu jazz“, Festivalul International NewJazz Festival va avea o noua editie, pregatirile pentru organizarea acesteia intrand in linie dreapta.

NewJazz Festival este dedicat abordarilor inovatoare a diferitelor influente in muzica de jazz, reprezentative pentru diversitatea spatiului muzical international, constituind in acelasi timp o platforma de dialog atat pentru artisti cat si pentru public, caruia i se ofera posibilitatea de a cunoaste noile creatii si de a parcurge un spectru generos de stiluri:electro-jazz, future jazz, jazz house, acid jazz, jazztronica, etc., muzica fiind numai buna pentru dancefloor, dar si pentru ascultatorul mai contemplativ.

Editia a 2-a NewJazz Festival va avea loc la Iasi, in data de 22 - 24 mai 2009 si se anunta a fi, in aceasta perioada, unul din cele mai importante evenimente artistice din Romania, confirmandu-si prezenta vedete incontestabile ale muzicii de gen: Erik Truffaz – Franta, Bugge Wesseltoft – Norvegia, Parov Stelar&Band – Austria, Xaver Fischer Trio – Germania, Skalpel – Polonia, Singas Project – Ungaria, alaturi de care vor performa Butterflies In My Stomach, Blazzaj si Aievea, trupe romanesti care si-au confirmat creativitatea si valoarea artistica. Invitatii vor sustine o serie de concerte conceptuale care au la baza improvizatia si experimentul artistic in interactiune cu efectele audiovizuale.

Ca si la editia precedenta, artisti vizuali ieseni vor provoca publicul si invitatii la un exercitiu de comunicare interactiva prin deschiderea, pe perioada festivalului, a unui atelier neconventional denumit “New Paint“.

Initiativa NewJazz Festival apartine Asociatiei Compania FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, si a pornit din dorinta de a sustine si incuraja creativitatea artistilor romani, de a scoate “nu jazz-ul“ romanesc din mediile underground, oferindu-l publicului larg prin crearea unui context international care sa-l evidentieze si sa-l propulseze mai departe. De asemenea, organizatorii spera ca, incepand cu editia a 2-a, NewJazz Festival sa defineasca un nou brand cultural pentru Iasi si pentru regiunea Nord-Est a tarii.

Pana in prezent pentru realizarea evenimentului si-au oferit sustinerea Ambasadele Austriei, Poloniei si Ungariei la Bucuresti si Centrul Cultural Francez Iasi, festivalul fiind organizat de Asociatia Compania FaPt in parteneriat cu AWA Records si Asociatia Talent.

Newjazz Festival are loc in aer liber, intr-o zona turistica si centrala a orasului Iasi, Muzeul Literaturii Romane – Casa “Vasile Pogor”, amplasamentul si arhitectura oferind un back-ground deosebit si o atmosfera similara festivalurilor de gen din strainatate, fapt confirmat de artistii prezenti la prima editie